Ελαιόλαδο: Ένας ακόμα θησαυρός στο κτήμα μας

Ελαιόλαδο: Ένας ακόμα θησαυρός στο κτήμα μας


Μετά από 4 χρόνια απουσίας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ξανά με την ωραιότερη συγκομιδή!

Η αξία της Μεσογειακής διατροφής και των ευεργετικών ιδιοτήτων που προσφέρει στον οργανισμό η χρήση του ελαιόλαδου έχει αναγνωριστεί και από τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών οι οποίες τονίζουν το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις κα.

Να ζεις στη χώρα που είναι η 3η παγκόσμια δύναμη και να μη δίνεις τη σημασία που αρμόζει;
Μας έβαλε σε σκέψεις και φροντίσαμε ξανά το περιβόλι φυτεύοντας και νέα δέντρα.
Συλλέξαμε προσεκτικά τους καρπούς, τους μεταφέραμε σε τελάρα και άμεσα έγινε η εξαγωγή του ελαιολάδου.
Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν και το αποτέλεσμα είναι άριστο!

Οξύτητα  0,2 !!! 

Η ποιότητα του τελικού προϊόντος, μας δίνει κουράγιο να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τον ελαιώνα μας, γιατί οι δυνατότητες του είναι μεγάλες!

 

 

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο, το οποίο είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση.

Η χρήση του ελαιολάδου για θεραπευτικούς σκοπούς χρονολογείται από το 4000 π.Χ. 

Ο Αριστοτέλης μελέτησε το ελαιόδεντρο και ανήγαγε την καλλιέργεια του σε επιστήμη. Ο Σόλων (639-559 π.Χ.) πρώτος νομοθέτησε την προστασία του. Ο Όμηρος το παρομοίασε με “χρυσό υγρό”.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει σαν το τέλειο θεραπευτικό.
Στις διασωθείσες εργασίες του αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιολάδου. Αυτές περιλαμβάνουν δερματολογικές ασθένειες, μυϊκούς πόνους, θεραπεία του έλκους και της χολέρας, φλεγμονές των ούλων, αϋπνία, ναυτία, πυρετό και στομαχικούς πόνους.
Ο Διοσκουρίδης ονομάζει το ελαιόλαδο “προς την εν υγεία χρήσιν άριστον”. Αναφέρει ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες κατά του έρπητος και της άφθας.

Απάντηση

Discover more from Ecogaia Farm

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading