Η Γη Μας

Home / Εμείς / Η Γη Μας

H Γή Μας

Η έκταση του εγχειρήματος είναι 56.000 τ.μ. (56 στρέμματα) με στόχο μελλοντικής επέκτασης. Στο χώρο υπάρχουν καλλιέργιες οσπρίων, διαμορφωμένα παρτέρια με εποχιακά λαχανικά, αρωματικά φυτά και πολλά οπωροφόρα δένδρα, που θα εξασφαλίζουν την αυτάρκεια και βιοποικιλότητα, σε αρμονική συνύπαρξη με οικόσιτα ζώα. Βρίσκεται στον φιλόξενο θεσσαλικό κάμπο, που τον εκμεταλλεύονταν με συνέπεια και προσοχή ο Θεσσαλός αγρότης, ο οποίος όμως μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εκβιομηχανοποιείται και γίνεται υποχείριο της «Πράσινης Ανάπτυξης», χάνοντας την επαφή με τον κύκλο της ζωής και την αυτάρκειά του.

Κλίμα – Γεωγραφία

Μεσογειακό κλίμα αφού ανήκουμε στη Μεσόγειο. Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμενα κατέχουμε το βορειοδυτικό τμήμα της. Ο Ν.Τρικάλων είναι ο περισσότερο ορεινός της Θεσσαλίας και περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από βουνά. Στα ανατολικά υψώνεται ο Τίτανος (693 μ.) και τα βουνά του Ζάρκου, που διαχωρίζουν το νομό από το νομό της Λάρισας. Βόρεια βρίσκονται τα Αντιχάσια, με ψηλότερες κορυφές την Οξυά (1.416 μ.) και τα Μετερίζια (1.381 μ.) Βόρεια, στα σύνορα με το νομό Γρεβενών, βρίσκονται τα Χάσια (ψηλότερες κορυφές Κράτσοβο 1.554 μ. και Ορθοβούνι l.l06 μ.). Δυτικά υπάρχει ο ορεινός όγκος της νότιας Πίνδου, που καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο τμήμα του νομού. Συγκεκριμένα στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων υψώνονται οι κορυφές Άσπρα Λιθάρια (1.823 μ.) και Κατάρα (l.705 μ.). (Διαμέσου αυτής γίνεται η επικοινωνία μεταξύ Θεσσαλίας – Hπείρoυ). Νοτιότερα βρίσκονται τα βουνά Λάκμος (Περιστέρι 2.295 μ.) και Τζουμέρκα (2.429 μ.). Τα βασικά ποτάμια του νομού είναι είτε παραπόταμοι του Πηνειού (Μαλακασιώτης, Μουργκάνης, Ληθαίος, Παλαιοχωρίτης, Αγιαμονιώτης, Νεοχωρίτικος, Πορταικός), είτε παραπόταμοι του Αχελώου ή Ασπροπόταμου. Ας σημειωθεί ότι οι δύο μεγάλοι αυτοί ποταμοί πηγάζουν ουσιαστικά από το ίδιο το σημείο, στο ΒΔ άκρο του νομού Τρικάλων (από όπου πηγάζουν επίσης ο Αώος και ο Άραχθος). Το κλίμα του νομού Τρικάλων είναι πιο συγκεκριμένα ηπειρωτικό, με δριμύ κρύο το χειμώνα και εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 16-17 C στα πεδινά και χαμηλότερη στα ορεινά.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει άφθονες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προμηθεύονται νερό από γεωτρήσεις. Παρ’ όλα αυτά οι μονοκαλλιέργειες της περιοχής έχουν οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας του νερού,το οποίο μας παρέχεται φιλότιμα από τη φύση. Για το λόγο αυτό πρωτεύων στόχος μας είναι η προσεκτική χρήση και διαχείριση του νερού.

Η τεχνολογία μπορεί να φανεί σύμμαχος στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Γι’ αυτό μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας ενναλακτικά, όσον αφορά τη θέρμανση του νερού, το μαγείρεμα και τη θέρμανση των χώρων. Αυτό που προωθούμε είναι η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ηλιακής, αιολικής, γεωθερμίας) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Έτσι σε συνάφεια με το όραμά μας εξελισσόμαστε συνεχώς και προσπαθούμε να βρούμε ποικίλους τρόπους εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας, τόσο προς όφελός μας, όσο και προς όφελος της φύσης.